Categories
Uncategorized

17 ögon på Bauhaus Rian Designmuseum 2019

17 Ögon på Bauhaus. 2 februari – 31 mars 2019 Curator: Love Jönsson

“När Bauhausskolan etablerade sig under 1920-talet uppfattades dess pedagogik som radikal. I stället för att kopiera äldre tiders konstverk skulle studenterna tränas genom materialexperiment, kompositionsövningar och verkstadsarbete. I kontrast till de konventionella konst- och arkitekturutbildningarnas fokus på tecknande lyfte Bauhaus fram det tredimensionella gestaltandet och hur de olika konstarterna kunde föras samman i ett rum. Senare kom Bauhausskolan att influera många konstnärliga utbildningar, också i Sverige. På den skola som idag är HDK – Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet, infördes formlära som ett nytt ämne på 1940-talet, med tydlig inspiration från Bauhaus.”

Medverkande: Alice Noodapera Ramel Anja Fredell Carina Petersson Elin Alvemark Elin Wallenstam Sjögren Elin Sundström Felicia Westerberg Lisa Sjöwall Malou Larsson Mariell Janfalk Mārtiņš Pundurs Oktawian Bohdziewicz Sanne Höglund Sofie Karlsson Stina Edin Subani Melin Therese Johansson

IT Blue 2018


“Idéen om ett möte mellan rå industridesign och museal estetik föddes i samspel med Bauhaus designfilosofi. I IT BLUE är den arketypiska urnan både rot och frö. Den familjära formen, det spröda gipsskägget som är kvarlämnat, de facebookblå blå glasyren som delvis täcker skärven – objektet påminner om en ruin och ny design. Kanske den känsla som Bauhaus objket väckte? Istället för att framkalla hemtrevlighet skapar jag via gjutningen och glaseringen egna idéer kring praktik. Mitt temperamentsfulla handandlag och process kring gjutning och glasyrblandning har spelat en stor roll i det konstnärliga arbetet.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s